Hliva ustricová má dlhú históriu. V starej Číne, počas dynastie Song, ju ľudia často dávali ako darček svojim priateľom, alebo rodine. O tom, že ju považovali za veľmi cennú látku, svedčí aj fakt, že v obchode fungovala ako výmenné platidlo. Aj keď je hliva ustricová veľmi uznávaná a štatisticky najpredávanejšia huba vo svete, verejnosť o nej ešte veľa nevie. Boli to práve slovenskí vedci, ktorí poukázali na liečivé vlastnosti hlivy ustricovej.
Ich výskum ukázal, že hliva ustricová pôsobí proti nádorovým ochoreniam. Konzumácia hlivy ustricovej pôsobí pozitívne na náš imunitný systém a zvyšuje jeho aktivitu. Výskumy poukázali aj na priaznivé účinky hlivy ustricovej pri liečbe ekzémov, kožných alergií, hemeroidov, kŕčových žíl a nádorových ochorení. Hliva tiež pozitívne vplýva na náš krvný tlak, ochorenia srdca, cievnej sústavy a na znižovanie hladiny cholesterolu. Môžeme ju taktiež využiť aj ako prírodné antibiotikum.